Scroll to top
Allergia? Allergodil!
Allergia? Allergodil!

További információk

Letölthető anyagok

Pollennaptár

pollennaptár

**** = nagyon gyakori allergén, igen sokan szenvednek tőle
*** = gyakori allergén
** = nem gyakori allergén, keveseket betegít meg
* = panaszokat nem okoz, illetve allergenitásáról nincsenek adatok

A rinitiszek csoportosítása és kezelése

Az orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz) allergiás és nem allergiás eredetű lehet. A két típus elkülönítése nem mindig könnyű. A rinitiszek hatékonyan kezelhetők többek között szteroidokkal és lokális antihisztaminokkal, mint például a gyors hatású Allergodil® orrspray, amely a rinitiszek mindkét típusa esetén alkalmazható.

A lenti algoritmus segítségével egyszerűen diagnosztizálható és kezelhető a rinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás).

A rinitiszek csoportosítása és kezelése

* Az Allergodil® gyorsan enyhíti a rinitisz minden tünetét: az orrspray 15 percen belül, a szemcsepp 3 percen belül hat.

Allergia szótár

allergén

Többnyire fehérjetermészetű anyag, amelyek a szervezetbe kerülve ellenanyag termelést indít be. Az ismételt találkozás az allergénnel allergiás betegséghez vezethet.

allergia

Az allergia egy túlérzékenységi reakció. Egyes emberek szervezete olyan ingerre (hatásra) is erőteljesen reagál, amely az emberek többségénél semmilyen reakciót sem vált ki. Az a reakció megnyilvánulhat sokféle módon, pl. az asztmásoknál nehézlégzés, sípoló légzési hang, a szénanáthásoknál tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés formájában, de előfordulhat csalánkiütés, hasmenés vagy gégegyulladás képében is.

allergiás rinitisz

Az orrnyálkahártya IgE által közvetített allergiás gyulladása.

allergiás rinokonjunktivitisz

=szénanátha. Olyan allergiás eredetű (nem fertőző) orrnyálkahártya-, és kötőhártya-gyulladás, melyet valamilyen allergén okoz. Lehet szezonális, egész éven át tartó (perenniális) vagy intermittálóan jelentkező.

allergizáló

Allergiás állapotot létrehozó.

allergológia

Az orvostudomány allergiás betegségekkel foglalkozó ága.

alsó légutak

Az alsó légutak a légcsővel kezdődnek, mely két fő hörgőre (bronchus) oszlik. A két főhörgő tovább oszlik egyre kisebb és kisebb hörgőkre, majd hörgőcskékre és tüdőhólyagocskákra, ezáltal a légzőfelület az összkeresztmetszet növekedésével nő. A tüdőhólyagocskákat hajszálerek veszik körül, melyeken keresztül történik a gázcsere, tehát a belélegzett levegőből az oxigén felvétele a vérbe és a szén-dioxid leadása a vérből a kilélegzett levegőbe.

anafilaxia

Súlyos, gyorsan kialakuló, az egész szervezetet érintő allergiás reakció, amely a vérkeringés és a légzés összeomlásához vezethet.

antigén

Rendszerint fehérjetermészetű anyag, ami az immunrendszert valamilyen válaszra készteti, általában ellenanyag-termelést vált ki.

antihisztamin

Elsősorban a szénanátha, a bőrviszketés, ritkábban az asztma kezelésére használt gyógyszerfajta, amellyel a gyulladás kialakulásáért felelős fontos anyagnak, a hisztaminnak a hatását lehet gátolni.

asztma

Az asztmát a légutak krónikus gyulladásának tartjuk. Ennek a légúti gyulladásnak a hatására a légutak fala, nyálkahártyája megduzzad, a bennük lévő izmok összehúzódnak, az ott lévő nyákmirigyekben pedig több váladék termelődik. Ez a 3 tényező a hörgők – gyakran hirtelen kialakuló – beszűküléséhez vezethet, amely nehézlégzésben, ziháló légzésben, mellkasi szorító érzésben, illetve köhögésben, fokozott köpetürítésben nyilvánulhat meg. A krónikus bronchitisszel ellentétben, az asztmában tapasztalható hörgőgörcs jól reagál hörgőtágítókra és gyulladáscsökkentőkre. Megfelelő kezeléssel akár teljesen normalizálódhat a tüdőfunkció.

feketeüröm

Az egyik leggyakoribb gyomnövény, amely a nyár közepétől az első fagyokig ontja pollenjeit. Rendkívül agresszív allergizáló hatása miatt az allergiás eredetű asztma és szénanátha egyik gyakori oka. Sokszor összetévesztik a parlagfűvel. Sokan a parlagfű allergia mellett a feketeürömre is érzékenyek.

felső légutak

A felső légutakat alkotják: az orrjáratok, a szájüreg és a garat. A felső légutakhoz tartoznak az orr melléküregei (pl. arcüreg, homloküreg is). A felső légutak feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása, illetve a különböző szennyező anyagok, kórokozók kiszűrése is.

háziporatka

Az atkák (Dermatophagoides pteronissinus és Dermatophagoides farinae) kis ízeltlábú élőlények, amelyek pl. a testünkről levált hámszövettel táplálkoznak. Nagy mennyiségben fordulhatnak elő az ágyneműben, szőnyegpadlókban és nyitott könyvespolcok zugaiban. Az atkák ürülékére sokat allergiásak.

hisztamin

Az egyik leggyakoribb anyag, amely a hízósejtekből és a bazofil sejtekből felszabadulva gyulladásos (pl. asztmás vagy szénanáthás) reakció kialakulásához vezethet.

hízósejt

Az allergiás gyulladás egyik fontos sejtje, a fő hisztamin tároló, illetve hisztamin termelő sejt.

IgE

=Immunglobulin-E. Az allergiásokban kimutatható ellenanyag, mely mindig egy adott allergénnel szemben termelődik. Az allergén és az ellene termelt IgE úgy illik egymásba, mint a kulcs a zárba.

immunterápia

Allergénből (pl. pollen, háziporatka) készült oldatokkal végzett injekciós kúra, hozzászoktató kezelés az allergiás betegek részére.

mediátor anyagok

A gyulladásos sejtekből felszabaduló, közvetítő anyagok, amelyek az allergiás beteg számos tünetéért felelősek. A legismertebb ilyen mediátor a hisztamin.

parlagfű

Ambrosia elatior. Sokan tévesen vadkendernek is mondják. Az egyik leggyakoribb gyomnövény, amely a nyár közepétől az első fagyokig ontja pollenjeit. Rendkívül agresszív allergizáló hatása miatt az allergiás eredetű asztma és szénanátha egyik leggyakoribb oka.

perenniális allergiás rinitisz

Egész éven át tartó, évszaktól /szezontól/ független, legtöbbször háziporatka vagy állati szőr okozta orrnyálkahártya gyulladás, melynek vezető tünete a gátolt orrlégzés, és gyakori a garatba hátra csorgó nyákos váladékozás.

szteroidos orrspray

Az orrba juttatott erős gyulladásgátló gyógyszerek, az allergiás rinitisz kezelésének leghatékonyabb szerei. Recept köteles készítmények.

rinitisz

Az orrnyálkahártya gyulladása, amely klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetek (tüsszögés, orrfolyás,
orrdugulás, orrviszketés) közül legalább kettő, hetente több napon át, naponta legalább fél-egy órán keresztül fennáll.

szénanátha

=szezonális allergiás rinitisz. Az év meghatározott időszakában szezonálisan jelentkező, pollen vagy gombaspóra okozta allergiás orrnyálkahártya gyulladás.

vazomotoros rinitisz

Az orrnyálkahártya olyan gyulladása, amely nem vírusos, nem bakteriális és nem allergiás eredetű.

További vény nélkül vásárolható MEDA termékek:

Porcvédelem
Dona
Dona®
kapszula/tabletta/por
Térdízületi porckopás kezelésére
Fájdalomcsillapítás
Rheumon
Rheumon® forte gél
Rheumás fájdalmakra
Activon
Activon® Extra gél
Sportsérülésekre
Brufen
Brufen® 800mg retard tabletta
Mozgásszervi fájdalom és gyulladás kezelésére
Bőrgyógyászat
Dermatix
Dermatix® Ultra
szilikon gél
Hegek kezelésére
Dermatix
Dermatix®
szilikon tapasz
Hegek kezelésére
Naloc oldat
Naloc oldat
Az egészséges körmökért
Belgyógyászat
Moxalole
Moxalole® por
belsőleges oldathoz
Székrekedés enyhítésére
Armolipid
Armolipid® tabletta
Étrend-kiegészítő
Magnéziumpótlás
Magnosolv
Magnosolv® granulátum
Magnéziumhiány kezelésére
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!