Scroll to top
Allergia? Allergodil!
Allergia? Allergodil!

Kezelés

Allergénkerülés

Az allergiás betegségek kezelésének leghatékonyabb módja az allergiát kiváltó allergének (pollenek, házipor atka) elkerülése. Ezt könnyű mondani, de az esetek többségében nagyon nehéz megvalósítani. Természetesen jó, ha a betegek tudják mire allergiásak, különösen ételallergia esetén, amikor az étel kihagyása megoldható. Az orvos által javasolt gyógymódoknak (diéta, speciális építési megoldások, szabadidő/nyaralás) ésszerűnek és a beteg által megvalósíthatónak kell lennie.

Immunterápia

Az immunterápia (más néven deszenzibilizáció) az allergiás betegségek kezelésének/gyógyításának egyik lehetséges módja. A terápia lényege, hogy az allergiát kiváltó allergént olyan kis mennyiségben juttatják a beteg szervezetébe injekció formájában a bőr alá fecskendezve vagy a nyelv alá cseppentve, hogy a beteg szervezete lassan hozzászokhasson.

A beadott allergén mennyiségét fokozatosan növelik. A terápia hosszadalmas, akár 2-3 évig is tarthat.

Az immunterápia egy drága és némileg vitatott gyógymód, amely nem feltétlenül hatékony minden beteg esetében. A költségek és a várható előnyök gondos mérlegelése szükséges.

Gyógyszeres kezelés

A rinitisz különböző típusaiban eltérő gyógyszeres kezelésre van szükség. A gyógyszerválasztást a domináló tünetek (orrfolyás vagy orrdugulás) és azok súlyossága határozza meg. Az ARIA ajánlás a tünetek súlyosságát figyelembe véve a következőket javasolja a kezelés kiválasztásánál.

Enyhe/középsúlyos allergiás rinitisz kezelése

Enyhe/középsúlyos allergiás rinitisz esetén az elsőként választandó gyógyszerek az antihisztaminok.

 • A helyileg alkalmazható antihisztaminok már enyhe és átmeneti tünetek esetén is ajánlottak. Ezek a készítmények (mint az Allergodil®) – közvetlenül az orrnyálkahártyán vagy a szem kötőhártyáján fejtik ki hatásukat, így nagyon gyorsan enyhítik az allergia minden tünetét. Az Allergodil® orrspray már 15 perc elteltével csökkenti az allergiás orrtüneteket (orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés), a szemcsepp már 3 perc múlva érezhetően csillapítja az allergiás szemtüneteket (szemviszketés, könnyezés, szemvörösség).*

 • Az Allergodil® hatóanyaga a korszerű „újabb II. generációs“ antihisztaminok csoportjába tartozik.

  Az Allergodil® szemcsepp és az orrspray további előnye a tablettákhoz képest, hogy a hatóanyag azonnal nagy mennyiségben jut a szem kötőhártyájára illetve az orrnyálkahártyára, így hatása gyorsan kialakul és nem terheli feleslegesen az egész szervezetet. A hatóanyag ott fejti ki gyulladáscsökkentő hatását, ahol a tünetek jelentkeznek. Az Allergodil® orrspray hatékonyabban csökkenti az orrdugulást, mint az antihisztamin tabletták.*

  Az Allergodil® orrspray 6 éves kortól, a szemcsepp már 4 éves kortól alkalmazható.

  Az Allergodil® orrspray és szemcsepp recept nélkül kapható a patikákban.

 • A szájon át szedett antihisztamin tabletták hatóanyaga csak a gyomor-bél rendszerben történő felszívódás (és esetleges átalakulás) után kerül a véráramba, ahonnan csak kisebb mennyiségben és lassabban jut el a gyulladás helyére, ahol kifejti hatását. Emiatt az antihisztamin tabletták hatása csak lassabban alakul ki (1-3 óra) és kevésbé hatékonyan csillapítják az orrdugulást.* Mindegyik antihisztamin hatóanyag recept nélkül (is) megvásárolható a patikákban.

Középsúlyos/súlyos allergiás rinitisz

Középsúlyos/súlyos allergiás rinitisz esetén szteroid tartalmú orrsprayk alkalmazása javasolt. Erős gyulladáscsökkentők, de hatásuk rendszeres alkalmazás mellett is lényegesen lassabban alakul ki, mint az antihisztaminoké (klinikai hatásuk csak órák múlva kezdődik, a maximális szintet csak hetek - általában 2 hét - múlva érik el). A modern, szteroid tartalmú orrsprayk jól tolerálhatók. Vényköteles gyógyszerek.

Középsúlyos/súlyos allergiás tünetek esetén szteroid tartalmú orrspray és helyi hatású antihisztamin orrspray kombinációjával tovább növelhető az antiallergiás hatékonyság**.

Kiegészítő kezelés / megelőzés

 • Orrdugulást csökkentő orrcseppek/orrspray-k

  Középsúlyos/súlyos allergiás rinitisz kiegészítő terápiájaként, kizárólag súlyos fokú orrdugulás esetén jöhet szóba az általában megfázás kezelésére alkalmazott orrdugulást-csökkentő orrsprayk/orrcseppek rövid távú alkalmazása. Ezek a vény nélkül kapható készítmények ugyan hatékonyan csökkentik az orrdugulást, de még ilyenkor sem hatnak az orrviszketésre, tüsszögésre vagy orrfolyásra! Tíz napnál hosszabb használatuk hozzászokáshoz, esetenként kezelhetetlen orrduguláshoz és az orrnyálkahártya tartós károsodásához vezethet!

  Egyes antihisztamin tartalmú orrsprayk kombinációban tartalmazzák a fenti hatóanyagokat, így ezek a készítmények is csak 10 napig alkalmazhatók az orrnyálkahártya károsodásának veszélye nélkül.

  Forgalomban vannak olyan kombinációs antihisztamin tabletták is, amelyek szintén tartalmazzák a fenti hatóanyagokat. Ezeket a készítményeket glaukomás, pajzsmirigy túlműködésben szenvedő és prosztata hipertrófiás betegek nem szedhetik, valamint sportolók sem, mivel WADA tiltó listán vannak.

 • Kromoglikát tartalmú orrspray-k

  A szénanátha tüneteinek megelőzésére a hízósejt membránját stabilizáló gyógyszerek (kromoglikátok) is alkalmazhatók. A megfelelő hatás eléréséhez azonban rendszeres használatukat (naponta 4-6x) minimum 2-4 héttel a tüneteket okozó allergének megjelenése előtt már el kell kezdeni. Az akut rinitisz tüneteinek kezelésére nem alkalmasak, az orrdugulást nem enyhítik! Recept nélkül kaphatók a patikákban.

Nem-allergiás (vazomotoros) rinitisz

A nem-allergiás eredetű (vazomotoros) rinitisz fő tünete az orrfolyás. Kezelésére az antihisztaminok és a kortizon alkalmazhatók. Az antihisztaminok csoportjába tartozó Allergodil® orrspray képes csökkenteni a nem-allergiás eredetű orrfolyást (Megj.: Magyarországon ebben az indikációban nincs engedélyezve). Ebben a kórképben elsősorban nem az Allergodil® orrspray antiallergiás, hanem gyulladáscsökkentő hatása érvényesül, és elkerülhetővé válik a kortizon kezelés.

Irodalom: *Horak F et al. Ther Clin Risk Manag. 2008;4(5):1009-1022., Az EMMI szakmai irányelve az allergiás rhinitis ellátásáról. EK 19. szám (2015. XI. 30) 2616. oldal (https://kollegium.aeek.hu).

További vény nélkül vásárolható MEDA termékek:

Porcvédelem
Dona
Dona®
kapszula/tabletta/por
Térdízületi porckopás kezelésére
Fájdalomcsillapítás
Rheumon
Rheumon® forte gél
Rheumás fájdalmakra
Activon
Activon® Extra gél
Sportsérülésekre
Brufen
Brufen® 800mg retard tabletta
Mozgásszervi fájdalom és gyulladás kezelésére
Bőrgyógyászat
Dermatix
Dermatix® Ultra
szilikon gél
Hegek kezelésére
Dermatix
Dermatix®
szilikon tapasz
Hegek kezelésére
Naloc oldat
Naloc oldat
Az egészséges körmökért
Belgyógyászat
Moxalole
Moxalole® por
belsőleges oldathoz
Székrekedés enyhítésére
Armolipid
Armolipid® tabletta
Étrend-kiegészítő
Magnéziumpótlás
Magnosolv
Magnosolv® granulátum
Magnéziumhiány kezelésére
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!