Scroll to top
Allergia? Allergodil!
Allergia? Allergodil!

Allergia / Asztma

ARIA ajánlás

Az ARIA munkacsoport (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) a WHO-val együttműködve az allergiás nátha és asztma kapcsolatával illetve kezelésének lehetőségeivel foglalkozik. Ajánlásuk alapelve az „egy légút, egy betegség”, ami az alsó és felső légutak egységes szemléletét jelenti, mivel az allergiás gyulladás nem feltétlenül korlátozódik csak az orra (a felső légutakra), hasonló folyamatok az alsó légutakban is jelentkezhetnek. Ajánlásaik a következők:

  • a szénanáthában szenvedő betegeket mindig meg kell vizsgálni, hogy vannak-e asztmára utaló tünetei
  • az asztmás betegeket mindig meg kell vizsgálni, hogy vannak-e szénanáthára utaló tünetei
  • a gyógyszeres kezelésnek mindkét kórképben hatékonynak és biztonságosnak kell lennie, egyszerre kezelve a felső-, és az alsó légúti tüneteket is

Allergiás rinitisz

Az allergiás rinitiszt a mindennapokban kissé pontatlanul csak „szénanátha”-ként említik. Jellemzője a tüsszögés, az orrfolyás, viszketés és az orrdugulás. Európában a szénanátha az egyik leggyakoribb allergiás megbetegedés, Magyarországon közel 2 millióan szenvednek tőle. A szénanátha általában már gyermekkorban kezdődik.

A betegek életminőségét tovább rontja az éjszakai horkolás, az alvási panaszok és az álmosság, amely kihat nappali teljesítményükre is (például a gyerekek iskolai teljesítménye is hanyatlik). A leggyakoribb allergiás tüneteket kiváltó anyagok a pollenek (szezonális allergia, szénanátha) és a házipor (egész éven át tüneteket okozó allergia). Továbbá szoros kapcsolat áll fenn az allergiás rinitisz és az asztma között - nagyon sok allergiás rinitiszben szenvedő betegnél később asztma is kialakul és fordítva.

A panaszok súlyossága szerint az allergiás rinitisz lehet:

  • enyhe allergiás rinitisz (ha a betegség nem zavarja az egyént a napi aktivitásban, munkában/tanulásban, az éjszakai alvásban)
  • középsúlyos/súlyos allergiás rinitisz (ha a betegség zavarja az egyént a napi aktivitásban, munkában/tanulásban, az éjszakai alvásban)

Kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz)

A konjunktivitisz a szem gyulladásos megbetegedése. Tünetei: viszketés, szemvörösség és könnyezés. A kötőhártya-gyulladás gyakran társul a szénanáthához (allergiás rinitisz), mivel kiváltó okaik azonosak (pollenek, házipor és az állati szőrök stb.).

Nem-allergiás rinitisz

Ahogy a kórkép nevében is szerepel, a nem-allergiás (vazomotoros) rinitisz esetében az orrfolyást nem allergének, hanem különböző környezeti hatások okozzák, mint például a meleg, a hideg vagy a száraz levegő. Az orrtünetekért az orrnyálkahártya érhálózatának rendellenes tágulata felelős. A tünetek nem különböznek a szénanátha (allergiás rinitisz) tüneteitől. Erre a betegségre is a tüsszögés és a vízszerű orrfolyás a jellemző.

Asztma (Asthma bronchiale)

Az asztma a hörgők túlérzékenysége miatt kialakult idült hörgőgyulladás. Asztmában a légutak nyálkahártyája kórosan reagál a környezeti hatásokra, ami így visszatérő rohamokban jelentkező nehézlégzéshez, köhögéshez és légszomjhoz vezet. A légutak gyulladása miatt a szénanáthában (allergiás rinitiszben) szenvedő betegeknél gyakrabban alakul ki asztma.

További vény nélkül vásárolható MEDA termékek:

Porcvédelem
Dona
Dona®
kapszula/tabletta/por
Térdízületi porckopás kezelésére
Fájdalomcsillapítás
Rheumon
Rheumon® forte gél
Rheumás fájdalmakra
Activon
Activon® Extra gél
Sportsérülésekre
Brufen
Brufen® 800mg retard tabletta
Mozgásszervi fájdalom és gyulladás kezelésére
Bőrgyógyászat
Dermatix
Dermatix® Ultra
szilikon gél
Hegek kezelésére
Dermatix
Dermatix®
szilikon tapasz
Hegek kezelésére
Naloc oldat
Naloc oldat
Az egészséges körmökért
Belgyógyászat
Moxalole
Moxalole® por
belsőleges oldathoz
Székrekedés enyhítésére
Armolipid
Armolipid® tabletta
Étrend-kiegészítő
Magnéziumpótlás
Magnosolv
Magnosolv® granulátum
Magnéziumhiány kezelésére
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!